ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ

< Πίσω


 

Ο Claus, η Αχάια Κλάους και η Μαυροδάφνη

Ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια που εμπορευόταν σταφίδα, εγκαταστάθηκε στην Πάτρα το 1854. Δραστήριος σταφιδέμπορας, αγόρασε το 1859 την πρώτη του έκταση 60 στρεμμάτων στο Ριγανόκαμπο και τη φύτεψε με αμπέλια. Νεοφερμένος στη πόλη ερωτεύεται παράφορα μια νέα Ελληνίδα με μαύρα μάτια, τη Μαρία την οποία και αρραβωνιάζεται. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη και η μαυρομάτα Μαρία πεθαίνει σε νεαρή ηλικία.

Ο Γουσταύος συνεχίζει τη δραστήρια ζωή του και το 1861 ιδρύει τη δικιά του οινοποιητική εταιρεία "Αχαΐα Κλάους", η οποία σύντομα εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη οινοποιητική εταιρεία της Ελλάδας.

Εκεί θα κάνει και τη θερινή του κατοικία, τον πύργο της Αχαΐας που είναι σήμερα επισκέψιμος, δίπλα στις εγκαταστάσεις της οινοποιίας του.

Κόσμημα της οινοποιίας του ένα γλυκό, κόκκινο κρασί, που θα πάρει το όνομα της χαμένης του αγαπημένης. Είναι η περίφημη "Μαυροδάφνη".

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Γουσταύος ήταν ένα εξόχως δραστήριο μέλος της ψηλής Πατραϊκής κοινωνίας, φίλος του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, καθώς και πολλών μελών  της ελληνικής και βαυαρικής βασιλικής αυλής. Στο σπίτι του, επί των οδών Ρήγα Φεραίου & Ζαΐμη, σύχναζε η αριστοκρατία των Ελλήνων και ξένων σταφιδεμπόρων της πόλης, ενώ ο ίδιος ήταν ένας από τους χρηματοδότες της ανέγερσης από τον Τσίλερ, του νεοκλασικού δημοτικού θεάτρου της Πάτρας, "Απόλλων".

Πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1908 από αποπληξία, καθώς ταξίδευε προς την Κέρκυρα. Τάφηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά, μέσα στον χώρο της "Αχάια Κλάους".

 

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων