ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΜΠΛΟΥ

< Πίσω


 

Η Ιερά Μονή Ομπλού βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Πάτρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε το 1315 από τον ιερομόναχο Ιωακείμ και τους δυο μοναχούς μαθητές του, Ιωάσαφ και Παρθένιο. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα εκκλησάκι, δίπλα στο οποίο οι πατέρες έκτισαν δύο κελιά και ξεκίνησαν την κοινοβιακή ζωή της Μονής. Στο μικρό αυτό ναό υπήρχε μια εικόνα της Θεοτόκου η οποία είχε πολύ γλυκό πρόσωπο. Οι αρβανίτες κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πατρών ονόμασαν την Θεοτόκο "Όμπιλε" που σημαίνει "γλυκιά Παναγιά". Από αυτή τη λέξη πήρε και την ονομασία της η Μονή (ΟΜΠΙΛΕ - ΟΜΠΛΟΣ).

Το έτος 1581 ο ηγούμενος της μονής Παχώμιος, κατάφερε με έγγραφο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β' να αναγνωρισθεί η Μονή ως Σταυροπηγιακή. Κατά την διάρκεια των ετών 1601-1612 κτίσθηκε το σημερινό καθολικό, στη θέση του παλαιού που υπήρχε πριν το 1315. Τα γύρω κτίσματα της Μονής κτίσθηκαν το 1689 εκτός από τη βόρεια πτέρυγα που κτίσθηκε το 1754.

Το 1770, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έπειτα από μια αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων, οι Τούρκοι έκαψαν τη Μονή και το καθολικό σε αντίποινα. Όμως οι πατέρες σύντομα έφτιαξαν πάλι τη Μονή όπως ήταν πρώτα. Η Μονή βοήθησε αρκετά στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 και γι' αυτό οι Τούρκοι την έκαψαν πάλι, τον Ιούνιο του 1821. Ήταν μια μεγάλη καταστροφή για το μοναστήρι, αφού χάθηκαν πολλά ιστορικά κειμήλια, έγγραφα και εικόνες. Μετά την φωτιά οι πατέρες μάζεψαν ότι πολύτιμο είχε διασωθεί και έφυγαν για άλλες Μονές στα Επτάνησα που ήταν στη κατοχή των Άγγλων. Επέστρεψαν στην Μονή το 1828 όταν δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος και άρχισαν σιγά - σιγά να φτιάχνουν τα κατεστραμμένα κελιά και το καθολικό. Τότε (1865) χτίσθηκε για πρώτη φορά το καμπαναριό, αφού μέχρι τότε οι Τούρκοι απαγόρευαν τις κωδωνοκρουσίες.

Η τρίτη καταστροφή του μοναστηριού έγινε από τους Γερμανούς, αυτή τη φορά το 1943 στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, που έκαψαν την μια πτέρυγα των κελιών, εκεί που κρύβονταν Έλληνες αντάρτες.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1821 έπεσε έξω από την πόρτα της Μονής Ομπλού, χτυπημένος όχι από βόλι των εχθρών Τούρκων αλλά από βόλι συναγωνιστών του, ο πρωτοκαπετάνιος πατρινός λαϊκός αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, Παναγιώτης Καρατζάς.

 

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων