ΤΟ '21 ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

< Πίσω


 

Ο Παναγιώτης Καρατζάς, ένας άσημος τσαγκάρης των Πατρών, υπήρξε ένας λαϊκός πρωτοκαπετάνιος που με τα παλικάρια του άρχισε την επανάσταση στην Πάτρα στις 21 του Μάρτη του 1821, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου σήμερα υπάρχει το μνημείο της Επανάστασης του 1821.

Η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα

Ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα και διαδραμάτισε τον πρώτο ρόλο στην έναρξη της Επανάστασης.
Επικεφαλής ξεσηκωμένων οπλισμένων πατρινών χτύπησε τους Τούρκους μέσα στην πόλη της Πάτρας και τους εξανάγκασε να κλειστούν στο κάστρο. Αυτή η πολιορκία, ήταν η πρώτη σημαντική, οργανωμένη και συντονισμένη επαναστατική απελευθερωτική πράξη του Λαού των Πατρών, υπό την άξια ηγεσία του Καρατζά.

Τυφλωμένοι από τη ζηλοφθονία για τις επιτυχίες του Καρατζά και το φόβο ότι ο Καρατζάς ήταν με τη δράση του ο φυσικός Ηγέτης του επαναστατημένου λαού των Πατρών, κάτι που οι πρόκριτοι της Αχαϊας διεκδικούσαν για τον εαυτό τους, κατάφεραν να τον βγάλουν από την μέση. Με φήμες που διέσπειραν οι πρόκριτοι, περί δολοφονίας του Σταμάτη Κουμανιώτη στην πολιορκία του Κάστρου των Πατρών από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Καρατζά, παρώτρυναν και έγιναν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1821, ο Θάνος Κουμανιώτης περίμενε τον Καρατζά στη Μονή Ομπλού, στα νοτιοανατολικά της Πάτρας επί του ομωνύμου όρους. Μόλις ο Καρατζάς πέρασε τη σιδερένια πύλη του μοναστηριού και ήλθε αντιμέτωπος με τον Κουμανιώτη και τους άνδρες του άρχισε να χορεύει με τα οπίσθιά του γυρισμένα προς αυτούς και γενικά να κινείται με τρόπο χλευαστικό για να τους πειράξει και να τους δείξει ότι περιφρονεί τις απειλές τους. Οι άνδρες του Κουμανιώτη εξεμάνησαν κι ένας από αυτούς, ονόματι Τσαλαμηδάς, τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε.

Ο τάφος του Οπλαρχηγού βρίσκεται έξω από τη Μονή Ομπλού.

"Φρικώδες αποτέλεσμα του πάθους και του φθόνου", χαρακτηρίζει σε μία ελεγεία του ο ποιητής και δάσκαλος του Γένους Τριαντάφυλλος Σπονδής, τη δολοφονία του Καρατζά από του Κουμανιωταίους.

 Η λαϊκή μούσα απαθανάτισε τη δολοφονία του με το τραγούδι:

Τρεις περδικούλες κάθονταν στης Κούκουρης τη ράχι
η μιά τηράει τα πέλαγα κι άλλη κατά την Πάτρα
κι η τρίτη η καλύτερη μοιρολογάει και λέει:
Θέ μου ο Καρατζάς τι γίνηκε, αυτός ο καπετάνιος;
Μάιδε στην Πάτρα φαίνεται μάιδε στο Σαραβάλι.
Μας είπαν πως τον σκότωσαν μεσ’ στου Ομπλού την πόρτα.

Η πόρτα της Μονής Ομπλού, το σημείο της δολοφονίας του Καρατζά.

 

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων