ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΝΕΛΑΣ

< Πίσω


 

Στο Κάστρο της Πάτρας, στην εξωτερική κόγχη του νότιου τείχους, βρίσκεται ακόμα και σήμερα εντοιχισμένο ένα αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα. Το άγαλμα αποτελείται από δύο διαφορετικά κομμάτια: το κεφάλι αναπαριστά ένα γενειοφόρο άνδρα, πιθανώς τον Δία ή τον Πατρέα, και το σώμα είναι ένα ανδρικό σώμα άλλου αγάλματος.

Στη λαϊκή παράδοση το άγαλμα ταυτίζεται με ένα στοιχειό που σέρνει τις αλυσίδες του στα λιθόστρωτα του Κάστρου.

Ο Πατρινός λογοτέχνης Λογαράς το ταύτισε με ένα πραγματικό γεγονός της δεκαετίας του'60, και ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος το ανέβασε σαν θεατρικό έργο με το τίτλο "Η τελευταία μάσκα; Fallimento" το 2006, όταν η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


"Στοιχειό του κάστρου τη νύχτιαν ώρα βγαίνει απ ́τη σπηλιά του και τριγυρίζει μές του Κάστρου τη σιγή. Εκείνοι που είδαν το στοιχειό κι ορκίζουνται, φαντάροι που φυλάγαν στις σκοπιές τους, ή και βαρυποινίτες π ́αγρυπνούσανε στου Κάστρου τις ανήλιες φυλακές τους.

Λένε πως το στοιχειό που βγαίνει τα μεσάνυχτα, ή πιο αργά, μ' ουρανό χωρίς αστέρια, δεν είναι κάτι αλλόκοτο, παράξενο, παρά είναι μιά πανέμορφη κοπέλλα που τριγυρνά στο Κάστρο ανάερα κι ύστερις ανεβαίνει στις επάλξεις και στέκεται κεί, σαν κάτι ν ́αφουγκράζεται"

 

Σπύρος Βούλγαρης

 Ο Θόδωρος Τερζόπουλος περιγράφει: "Γυρίζουμε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Μια πανέμορφη κοπέλα από το Σούλι με πρόσωπο που θύμιζε Μπριζίτ Μπαρντό και τέτοια τρέλα που αν ζούσε τον καιρό του Ζαλόγγου, θα ήταν από εκείνες που έπεσαν στον Γκρεμό ερωτεύεται έναν Πατρινό μαρμαρογλύπτη, παντρεμένο με παιδιά. Περνούν μαζί κάποιον καιρό. Ξαφνικά όμως οι δουλειές του Πατρινού αρχίζουν να μην πηγαίνουν πολύ καλά, οπότε αποφασίζει να εκπορνεύσει την κοπέλα. Την εκμεταλλεύεται κανονικότατα και φτάνει στο σημείο να τη βάλει σε μπορντέλο. Κι όλα αυτά σε πλήρη γνώση της οικογένειάς του, που κάνει τα στραβά μάτια καθώς το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει... Μιλάμε για τέλεια διαφθορά.

Κάποτε όμως εκείνη αρχίζει να διαμαρτύρεται, να τον διεκδικεί. Αυτός την αρνείται, τη βρίζει, την ξυλοκοπά και την εγκαταλείπει. Κι έτσι φτάνει η ώρα της εκδίκησης. Η ερωμένη πηγαίνει στο σχολείο όπου φοιτεί η μικρή κόρη του Πατρινού, της λέει τάχα να πάνε μια βόλτα, τη γνώριζε βλέπετε η μικρή ως "θεία" την κερνά καραμέλες, την κατευθύνει στο Αλσύλλιο της Άνω Πόλης και εκεί την πνίγει. Η νεαρή δολοφόνος συλλαμβάνεται, λυντσάρεται από το πλήθος, δικάζεται και φυλακίζεται. Κι ενώ στην πόλη επικρατεί αναβρασμός λόγω του φονικού, αρχινά το Καρναβάλι. Κάποιοι λοιπόν από τους καρναβαλιστές φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα της κοπέλας και το καίνε, αντί του Καρνάβαλου, την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού. Ναι, την καίνε, ενώ εκείνη πεθαίνει στη φυλακή.

Έκτοτε λένε πως το φάντασμά της περιφέρεται στην πόλη, εκτοξεύοντας κατάρες εναντίον των Πατρινών και ζητώντας δικαίωση".

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων