ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

< Πίσω


 

Η πόλη της Ναυπάκτου με το κάστρο της, το παλιό της ενετικό λιμάνι (το μόνο σωζόμενο στην Ηπειρωτική Ελλάδα), τα Τούρκικα τζαμιά της, όπως το Φετιγιέ Τζαμί που σώζεται ολόκληρο και τα παλιά καπετανόσπιτα των οπλαρχηγών του 1821, όπως ο πύργος των Μποτσαραίων, είναι μια ανάσα δροσιάς και ιστορίας. Αξίζει κανείς να περπατήσει πάνω στα θαλάσσια τείχη, να περιηγηθεί τα λιθόστρωτα της, να πιεί ένα τσίπουρο με φρέσκο ψαράκι στις παραδοσιακές της ταβέρνες και να αναλογιστεί το παρελθόν και το παρόν σε κάθε βήμα.

 

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου


Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου του Πάολο Βερονέζε

 

Από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Lepanto), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.

Η κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο μετά και την κατάκτηση της Κύπρου το 1571 τροφοδότησε τις επεκτατικές τους διαθέσεις προς δυσμάς. Τα χριστιανικά κράτη αφυπνίστηκαν, παραμέρισαν για λίγο τις διαφορές τους και με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε' συγκρότησαν στις 25 Μαΐου 1571 τον "Ιερό Αντιτουρκικό Συνασπισμό" (Sacra Liga Antiturca). Τον αποτελούσαν η Ισπανία, η Βενετία, η Γένουα, το Παπικό Κράτος, η Σαβοΐα, η Μάλτα και άλλες μικρότερες πόλεις της ιταλικής χερσονήσου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση στόλου και η αποστολή του στην ανατολική Μεσόγειο.

H ναυτική δύναμη, με επικεφαλής τον νεαρό ισπανό πρίγκηπα Δον Χουάν της Αυστρίας, συγκεντρώθηκε στη Μεσίνα της Σικελίας και με τις ευλογίες του Πάπα απέπλευσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1571.

Ο συμμαχικός στόλος αριθμούσε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα των πλοίων έφθαναν τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη.

 

Ο οθωμανικός στόλος με επικεφαλής τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά είχε 210 γαλέρες και 50 άλλα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα έφθαναν τους 47.000 άνδρες, από τους οποίους 15.000 ήταν Έλληνες βίαια στρατολογημένοι. Υπολειπόταν σε δύναμη πυρός και ηθικό, καθώς τα πληρώματα μάχονταν για πολύ καιρό και ήταν εξουθενωμένα. Η τουρκική αρμάδα ήταν αποκλειστικά κωπήλατη, ενώ ο συμμαχικός στόλος διέθετε και ιστιοφόρα πλοία, που ήταν το νέο στοιχείο της ναυτικής μάχης.

Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στα νησάκια Εχινάδες, αλλά έμεινε στην ιστορία ως "Ναυμαχία της Ναυπάκτου". Από το πρωί έως αργά το απόγευμα η σύγκρουση διεξαγόταν με τρομερή ένταση. Ο αγώνας σε ορισμένες φάσεις μεταφέρθηκε από κατάστρωμα σε κατάστρωμα και γινόταν σώμα με σώμα.

Ο χριστιανικός στόλος με αρτιότερο οπλισμό και καλύτερη τακτική νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του, που ήταν σχεδόν αήττητος μέχρι τότε. Με τα λόγια του συγγραφέα του "Δον Κιχώτη" Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πήρε μέρος στη ναυμαχία κι έχασε το αριστερό του χέρι: "...ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι".

Η νίκη των συμμάχων χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στη Δύση. Μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε, απαθανάτισαν με έργα τους σκηνές της ναυμαχίας, ενώ ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου νικητή, Δον Χουάν της Αυστρίας.

Οι εκδηλώσεις της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, ο δήμος της Ναυπάκτου διοργανώνει αναπαράσταση της Ναυμαχίας και σειρά άλλων τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν της.Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων