ΚΑΛΥΔΩΝΑ

< Πίσω


 

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με σημαντικούς μύθους, με κυριότερο αυτό του Καλυδώνιου Κάπρου.

Είναι γνωστή από την Ιλιάδα για τη συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά της Τροίας.
Η θέση της πόλης έχει ταυτοποιηθεί στο Κάστρο του Κουρταγά, κοντά στο σημερινό χωριό Ευηνοχώρι (Μποχώρι), στη δυτική όχθη του ποταμού Εύηνου.

Τα αρχαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανάγονται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ενώ η κατοίκηση φαίνεται ότι συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τα χρόνια του Αυγούστου, όταν ο πληθυσμός της μεταφέρθηκε στη Νικόπολη και τότε ερημώθηκε οριστικά.

Η πόλη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων ήταν οχυρωμένη, με τετράπλευρο τείχος και ακρόπολη.

Σημαντικά δημόσια κτίρια έχουν ανασκαφεί στο δυτικό τμήμα της πόλης, εκτός των τειχών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το ιερό της Λάφριας Αρτέμιδας, το Θέατρο και το Ηρώο.

 

Καλυδώνιος Κάπρος και ο μύθος του Μελέαγρου 

Με την πόλη συνδέεται και ο σχετικός μύθος για τον Καλυδώνιο κάπρο. Ο Οινέας, βασιλιάς της Καλυδώνας, παντρεύτηκε την Αλθέα, πριγκίπισσα της παρακείμενης Πλευρώνας και έκαναν ένα γιό τον Μελέαγρο ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας. Όταν ο Μελέαγρος ήταν επτά ημερών βρέφος, οι τρείς Μοίρες ήρθαν να προφητέψουν το μέλλον του παιδιού. Οι δύο πρώτες προφήτεψαν ότι το νεογέννητο θα γινόταν μεγάλος ήρωας. Η τελευταία μοίρα όμως είπε "...τι κρίμα που θα κοβόταν το νήμα της ζωής του, τη στιγμή που θα καιγόταν ένα κούτσουρο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο τζάκι..."

Η Αλθαία έντρομη, έτρεξε να σβήσει τη φωτιά και φύλαξε κρυμμένο εκείνο το κούτσουρο.

Όταν ο Μελέαγρος μεγάλωσε, παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, κόρη του Ίδα.

Η θεά Άρτεμη για να εκδικηθεί τον βασιλιά Οινέα, που πρόσφερε θυσία σε όλους τους Θεούς πλην εκείνης, έστειλε στη πόλη ένα θηριώδες αγριογούρουνο, τον Καλυδώνιος Κάπρο. Η χώρα υπέφερε από τις καταστροφές που προξενούσε ο κάπρος και ο Μελέαγρος, προσκάλεσε όλους τους ήρωες της αρχαιότητας, μαζί και την Αταλάντη, κόρη του Αρκάδα Σχοινέα, στο κυνήγι του Κάπρου. Το έπαθλο για τον νικητή ήταν το δέρμα και το κεφάλι του θηρίου. Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε ο κάπρος από την Αταλάντη, αλλά κατασπάραξε με μανία τον Υλέα και τον Αγκαίο, πριν τον εξοντώσει τελικά ο Μελέαγρος. Το έπαθλο δόθηκε στην Αταλάντη, πράγμα που δυσαρέστησε τους υπόλοιπους ήρωες.

Οι αδελφοί της μητέρας του Μελέαγρου από τη πόλη Πλευρώνα, της αφαίρεσαν το έπαθλο. Ο Μελέαγρος θύμωσε τόσο πολύ με αυτή τους την ενέργεια, που ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Καλυδώνας και Πλευρώνας.

Με όποιον θα πήγαινε ο Μελέαγρος, αυτοί θα νικούσαν. Αυτός προτίμησε τους Καλυδώνιους Αιτωλούς, και προς στιγμήν η νίκη πήγε με το μέρος τους. Αλλά κατά τη μάχη σκότωσε τα αδέλφια της μητέρας του, και έτσι επέστρεψε το έπαθλο στην Αταλάντη.

Η μητέρα του η Αλθαία, σαν έμαθε ότι ο γιός της σκότωσε τα αδέλφια της τον καταράστηκε και, ανοίγοντας το σεντούκι, πήρε το κρυμμένο κούτσουρο που είχε βγάλει από τη φωτιά όταν γεννήθηκε ο γιος της και μέσα στην πίκρα της το έριξε και πάλι στο τζάκι, με αποτέλεσμα ο Μελέαγρος τελικά να σκοτωθεί.

Η Αλθαία μαθαίνοντας την είδηση του θανάτου του μετανόησε και αυτοκτόνησε. Αυτοκτόνησε επίσης και η σύζυγος του ήρωα, η Κλεοπάτρα. Οι αδελφές του Μελέαγρου, πενθούσαν τον ήρωα και οι σπαραξικάρδιες οδύνες τους συγκίνησαν τη θεά Άρτεμη που τις μεταμόρφωσε σε μαύρα πουλιά των ελών, τις γνωστές νερόκοτες, πού από τότε λέγονται Μελεαγρίδες.


Καλυδώνα

 Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων