ΟΙΝΙΑΔΕΣ

< Πίσω


 

Ο ποταμός Αχελώος ήταν από την αρχαιότητα το φυσικό σύνορο μεταξύ Αιτωλίας και Ακαρνανίας και για αυτό, οι συχνές αλλαγές της κοίτης του ήταν η αιτία πολέμων Αιτωλών και Ακαρνάνων.

Οι Οινιάδες ήταν αρχαία πόλη της Ακαρνανίας, χτισμένη κοντά στις εκβολές του Αχελώου στο Ιόνιο. Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από Κορίνθιους και αργότερα εντάχθηκε στο "Κοινό των Ακαρνάνων". Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής της πόλης ήταν ο Αργείος μυθικός ήρωας Αλκμαίων, ο οποίος πολέμησε τους Ακαρνάνες για λογαριασμό του Αιτωλού βασιλιά Οινέα. Από το όνομα του Οινέα θεωρείται πως πήρε το όνομά της και η πόλη.

 

Ο μύθος του Ακλμαίωνα και η ίδρυση των Οινιάδων

Ο Μελάμποδας, ο μεγαλύτερος μάγος-ιατρός της αρχαιότητας, απέκτησε ένα γιό τον Αμφιάραο. Ο Αμφιάραος παντρεύτηκε την Εριφύλη, η οποία χρηματίστηκε από τον Πολυνείκη με ένα περιδέραιο (το περίφημο περιδέραιο της Αρμονίας, της γυναίκας του Κάδμου) με σκοπό να πείσει τον άντρα της να συμμετάσχει στη εκστρατεία του κατά των Θηβών. Στη μάχη των Επτά επί Θήβες σκοτώθηκε ο Αμφιάραος.

Ο γιος τους ο Αλκμαίων, μόλις ενηλικιώθηκε, είχε παρόμοια πρόταση να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Επιγόνων κατά της Θήβας. Η Εριφύλη που χρηματίστηκε και πάλι με ένα πέπλο αυτή τη φορά (το περίφημο πέπλο της Αρμονίας, της γυναίκας του Κάδμου) έπεισε τον Αλκμαίωνα να πάει στην εκστρατεία. Ο Αλμαίων δεν συγχώρεσε ποτέ τη μάννα του για το διπλό της χρηματισμό και τη σκότωσε. Μητροκτόνος πλέον, έφτασε στη περιοχή του Αχελώου και ύψωσε τα τείχη των Οινινάδων. Ο ποτάμιος θεός Αχελώος του προσέφερε συγχώρεση και εξαγνισμό για το έγκλημά του.

Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, η πόλη κράτησε διαφορετική στάση από τους υπόλοιπους Ακαρνάνες και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες. Τον όγδοο χρόνο του πολέμου όμως, εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία αφού οι Αθηναίοι την πολιόρκησαν με τις τριήρεις τους και την ανάγκασαν να τους ακολουθήσει. Σήμερα, τα αρχαία τείχη των Οινιάδων απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τη θάλασσα του Ιονίου, εξ αιτίας των προσχώσεων του Αχελώου. Τα ερείπια του καλύτερα σωζόμενου αρχαίου Νεώριου, καθώς και η ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου μαρτυρούν τον παραθαλάσσιο αρχαίο της χαρακτήρα.

ΟινιάδεςΦωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων