ΠΛΕΥΡΩΝΑ

< Πίσω


 

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με σημαντικούς μύθους, με κυριότερο αυτό του Ηρακλή και της Διηάνειρας.

Από την Ιλιάδα είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στην εκστρατεία της Τροίας. Πλευρώνιοι και Καλυδώνιοι με αρχηγό το Θόα, γιο του τότε βασιλιά της Πλευρώνας Ανδραίμονα, με 40 πλοία συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων εναντίον της Τροίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη που κατά την αρχαιότητα ήταν παράκτια, πήρε το όνομά της από το γιο του γενάρχη της Αιτωλίας, Αιτωλού, τον Πλευρώνα.

Η παλιά πόλη καταστράφηκε το 234 π.Χ., από τον Δημήτριο Β΄ τον Πολιορκητή, ή Αιτωλικό, γιό του Αντίγονου Γονατά, στο τέλος του τετραετούς "Δημητριακού Πολέμου". Αμέσως ιδρύθηκε η Νέα Πλευρώνα, σε ψηλότερη θέση από τη παλιά πόλη, η οποία έχει σήμερα πλήρως ανασκαφεί. Η τοποθεσία είναι γνωστή στους ντόπιους σαν "κάστρο της Κυρα-Ρήνης".

 

Ο μύθος της Κυρα-Ρήνης

Η κυρα-Ρήνη ήταν θυγατέρα του αυτοκράτορα Αλεξίου Παλαιολόγου, σύζυγος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου. Ο λαός συνέδεσε την Κυρα-Ρήνη του Κάστρου με την παρακάτω παράδοση: Δύο βασιλόπουλα, ο Ανήλιαγος και ο Γυφτάκης, την αγαπούσαν. Η καρδιά της όμως χτυπούσε για τον Ανήλιαγο. Για να δώσει τέλος στην ερωτική της περιπέτεια, αθλοθέτησε και στους δύο μνηστήρες από ένα μεγάλο κατόρθωμα, ο Γυφτάκης να χτίσει το κάστρο με τους πύργους και ο Ανήλιαγος να φέρει το νερό στο κάστρο. Όποιος τελειώσει πρώτος τη δουλειά του, εκείνον θ' αγαπήσει. Ο Γυφτάκης μέσα σε δυο χρόνια τελείωσε το έργο του πρώτος. Ήταν πια έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά στην Κυρα-Ρήνη. Χαρούμενος έκανε τραπέζι σ' όλους τους μαστόρους, μέσα στο παζάρι του κάστρου και όλοι είχαν χαρά και γλέντι. Ξαφνικά ακούγεται μέσα από τη γη, καταμεσής στο παζάρι, ένα δυνατό βουητό και πετιέται ο Ανήλιαγος έξω. "Καλώς τα χαίρεσθε", λέει, "μα τραπέζι χωρίς νερό δε γίνεται!". Κι ευθύς ολόδροσο και καθαρό νερό άρχισε να τρέχει. Η κυρα-Ρήνη χαρούμενη είπε πως αυτός τέλειωσε πρώτος τη δουλειά, γιατί ο Γυφτάκης δεν της είχε παραδώσει τα κλειδιά και παντρεύτηκε τον Ανήλιαγο.

Τα τείχη και η τεράστια δεξαμενή σώζονται σε άριστη κατάσταση και ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, δικαιώνοντας το μύθο του Γυφτάκη και του Αήλιαγου. Στο εσωτερικό της πόλης, εντυπωσιάζει το θέατρο και η πληθώρα των διάσπαρτων θεμελίων μεγάλων δημόσιων και  ιδιωτικών κτιρίων.

 

Ηρακλής,  Διηάνειρα, και ο Μύθος της πάλης με τον Αχελώο

Ο Ηρακλής, όταν κατέβηκε στον Άδη, συνάντησε τον Μελέαγρο, τα κατορθώματα και η ανδρεία του οποίου τον είχαν ενθουσιάσε. Ο Ηρακλής είπε στον Μελέαγρο να του ζητήσει μία χάρη, την οποία και θα υλοποιούσε όταν ανέβαινε στον επάνω κόσμο.

Ο Μελέαγρος ζήτησε από τον Ηρακλή να επισκεφθεί την Καλυδώνα, να δεί την αδερφή του Διηάνειρα και να την παντρευτεί. Πράγματι, όταν ο Ηρακλής ανέβηκε στον επάνω κόσμο, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της Διηάνειρας και αποφάσισε να την παντρευτεί. Αναγκάστηκε όμως να παλέψει με τον Αχελώο, μία ποτάμια θεότητα, που διεκδικούσε κι  αυτός τη Διηάνειρα. Η σύγκρουση έγινε μπροστά στα τείχη της Πλευρώνας και ο ποτάμιος θεός άλλαξε πολλές μορφές, πασχίζοντας να νικήσει τον ήρωα. Πρώτα έγινε ταύρος (σύμβολο της ορμητικότητάς του) και μετά δράκος (σύμβολο της ελικοειδούς του  ροής). Τον Αχελώο τελικά νίκησε ο Ηρακλής μετά από την περίφημη πάλη τους, σπάζοντάς του το ένα κέρατο κι έτσι ο Ηρακλής τροπαιούχος, παντρεύτηκε την Διηάνειρα. Η πάλη πιθανά συμβολίζει την αλλαγή του δέλτα του μεγάλου ποταμού Αχελώου, από τη θέση μεταξύ Αιτωλικού και Μεσολογγίου στον Πατραϊκό κόλπο, στη σημερινή του θέση απέναντι από τις Εχινάδες, στο Ιόνιο πέλαγος. Ο ποταμός, προκειμένου να πάρει πίσω το σπασμένο του κέρατο, πρόσφερε στον Ηρακλή το κέρας της Αμαλθείας (σύμβολο γονιμότητας), που παραπέμπει στα αρχαϊκά αποστραγγιστικά έργα για τον έλεγχο των πλημμυρών του ποταμού, που δημιούργησαν τον πλούσιο κάμπο της Παραχεωλίτιδας.

 

Ηρακλής,  Διηάνειρα, και ο Μύθος της πάλης με τον Κένταυρο Νέσσο


Φεύγοντας από την Αιτωλία μαζί με τη νέα του γυναίκα, ο Ηρακλής αναγκάστηκε να σκοτώσει τον κένταυρο Νέσσο, καθώς αυτός προσπάθησε να αρπάξει τη Διηάνειρα, στο πέρασμά της από τον Εύηνο ποταμό. Ο θνήσκων Κένταυρος έδωσε στη Διηάνειρα λίγο από το αίμα του, λέγοντάς της πως, άν την απατήσει κάποτε ο Ηρακλής θα τον ξανάφερνε κοντά της αλείφοντας τον χιτώνα του με λίγο απ' αυτό. Μετά από χρόνια, η Δηιάνειρα υποπτεύθηκε ότι ο Ηρακλής ερωτεύθηκε την Ιόλη και για να τον κάνει να την ξεχάσει, άλειψε με το αίμα του Κενταύρου τον χιτώνα του. Ο Ηρακλής, όταν φόρεσε τον χιτώνα, καταλήφθηκε από φριχτούς πόνους και στην απόγνωσή του, συγκέντρωσε ξύλα στην κορυφή του όρους Οίτη και παρακάλεσε τον Φιλοκτήτη να ανάψει πυρά, πάνω στην οποία ανέβηκε και κάηκε. Μέχρι σήμερα, η υψηλότερη κορυφή της Οίτης ονομάζεται "Πυρά". Η Δηιάνειρα, μαθαίνοντας το γεγονός αυτό αυτοκτόνησε.

 Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων