Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ

< Πίσω


Το χωριό Συκιά βρίσκεται σε υψόμετρο 710 μέτρων. Είναι χτισμένο κάτω από τη κορυφή της Πυραμίδας της Γκιώνας (υψόμετρο 2510 μέτρα) και έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, ενός κάθετου βράχου 1200 μέτρων.

Το όνομα του χωριού "Συκιά" προέρχεται από παραφθορά της λέξης "Ισκιά" (σκιά), καθώς, λόγω του κάθετου βράχου είναι σχεδόν αθέατο από τον ήλιο.

Πρόκειται για ένα κτηνοτροφικό χωριό, χωρίς καμία τουριστική υποδομή. Κατοικείται μόνιμα από περίπου 20 άτομα, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την κτηνοτροφία εκτρέφοντας πρόβατα, κατσίκια και βοοειδή. Ο απομονωμένος κτηνοτροφικός χαρακτήρας του χωριού είναι εμφανής, τόσο στην απεριποίητη όψη του περιβάλλοντα χώρου, όσο και στη ζεστασιά και ανεπιτήδευτη καλοσύνη των λιγοστών κατοίκων.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, το χωριό ιδρύθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα από τις οικογένειες που βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές της τοποθεσίας αυτής, μετά τη σφαγή στο Παλαιοχώρι, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στου Πελέση.

Οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου πλήρωναν το φόρο της υποτέλειάς τους στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων σε κυνηγητικά γεράκια, που τα έπιαναν μικρά στις φωλιές τους, στις απόκρημνες ορθοπλαγιές του Πύργου της Γκιώνας.

Όταν ο κυνηγός των γερακιών πέθανε, το Παλαιοχώρι σταμάτησε να καταβάλει το φόρο του και τότε, ένα απόσπασμα Τουρκαλβανών στάλθηκε στο χωριό για να το κάψει. Ανήμερα του πανηγυριού της Αγίας Τριάδας, το απόσπασμα μπήκε στο χωριό φιλικά και για να μην δημιουργήσει υποψίες, συμμετείχε με τους κατοίκους στο γλέντι. Ένας άνδρας όμως του αποσπάσματος λυπήθηκε τους κατοίκους και παίρνοντας μέρος στο χορό, προειδοποίησε τους χωριανούς για το χαμό τους, τραγουδώντας:

"Για πηδάτε μαυρομάτες και χορέψτε σκουμποχείρι
τώρα να νυχτώσει και να ξεφεγγαρώσει
Τα κακάβια στο κεφάλι, τα παιδιά στην αμασχάλη"

Οκτώ οικογένειες του χωριού πίστεψαν στα λόγια του τραγουδιστή και τη νύχτα, αφού εγκατέλειψαν κρυφά το Παλαιοχώρι, βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στη σημερινή Συκιά.

Οι αρχηγοί των οικογενειών αυτών ήσαν οι Δημήτρης Παγκάκης, Κυριαζής ή Λύτρας, Κηλαϊδώνης, Πολίτης, Καλατζής, Μπέκος, Κοτσανάς Ταξιάρχης και Καραγιώργος.

Από τον τελευταίο, κατάγεται και η σημερινή ιδιοκτήτρια του σπιτιού της Συκιάς.

 Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων