ΤΟ ΣΠΙΤΙ

< Πίσω


 

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, διόρωφο πέτρινο σπίτι που βρίσκεται στο χωριό Συκιά του δήμου Λιδωρικίου, στο νομό Φωκίδας.  Έχει εμβαδόν 60 τ.μ. και διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο, μία μεγάλη κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Το σπίτι δαθέτει πλακόστρωτη αυλή και ένα μικρό κήπο με παραδοσιακό, λιθόκτιστο, χωριάτικο φούρνο.  

Απέχοντας 20 χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι και 110 χιλιόμετρα από την Πάτρα, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινές αποδράσεις στα αξιοθέατα και την εντυπωσιακή φύση της περιοχής.

Το σπίτι χτίστηκε τον 19ο αιώνα από την οικογένεια Καραγεώργου, μια από τις 5 οικογένειες που σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση ίδρυσαν το χωριό, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σήμερα το σπίτι συντηρείται από την τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας, τη Μαίρη Καραγεώργου, κόρη του Κώστα Καραγεώργου, οδοντίατρο και την κόρη της Αγγελική Γεωργοπούλου, φοιτήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ο προπάππους της Αγγελικής, Γιώργος Καραγεώργος στα τέλη του 19ου αιώνα και  ο παππούς, της Κώστας Καραγεώργος το 1917.

Μετά το θάνατο το 1983 του αδελφού του Κώστα, Νίκου Καραγεώργου που έμενε μόνιμα εδώ, το σπίτι έμεινε ακατοίκητο έως το 1997 που αναπαλαιώθηκε από τη Μαίρη και το σύζυγό της Νεοκλή Γεωργόπουλο.

Το χωριό Συκιά βρίσκεται σε υψόμετρο 710 μέτρων. Είναι χτισμένο κάτω από τη κορυφή της Πυραμίδας της Γκιώνας (υψόμετρο 2510 μέτρα) και έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, ενός κάθετου βράχου 1200 μέτρων.

Το όνομα του χωριού "Συκιά" προέρχεται από παραφθορά της λέξης "Ισκιά" (σκιά), καθώς, λόγω του κάθετου βράχου είναι σχεδόν αθέατο από τον ήλιο.

Πρόκειται για ένα κτηνοτροφικό χωριό, χωρίς καμία τουριστική υποδομή. Κατοικείται μόνιμα από περίπου 20 άτομα, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την κτηνοτροφία εκτρέφοντας πρόβατα, κατσίκια και βοοειδή. Ο απομονωμένος κτηνοτροφικός χαρακτήρας του χωριού είναι εμφανής, τόσο στην απεριποίητη όψη του περιβάλλοντα χώρου, όσο και στη ζεστασιά και ανεπιτήδευτη καλοσύνη των λιγοστών κατοίκων.

Περισσότερες πληροφορίες για το ορεινό σύμπλεγμα της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, περιγράφονται στο κεφάλαιο των Εκδρομών.Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων