ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


 

Στην Ελλάδα, από τις αρχές της Άνοιξης έως και το τέλος του Φθινοπώρου, μέσα σε ελατοδάση, δρυοδάση και μικτά δάση, παρατηρείται μία τεράστια ποικιλία άγριων μανιταριών βρώσιμων και μη, που ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 3.000 είδη.

Τουλάχιστον επτά ξεχωριστές κατηγορίες από αυτά τα είδη είναι βρώσιμα, εύκολα ταυτοποιήσιμα και με υψηλή γαστρονομική αξία.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Βωλίτες, τα Καισαρικά, τα Αγαρικά, οι Πλευρωτοί, οι Μακρο-Λεπιώτες, οι Κανθαρίσκοι και τα Λακτάριους.

 

Δάσος Φολόης

Το δάσος της Φολόης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές, κάτω απολήξεις του όρους Ερύμανθου, μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερύμανθου και Πηνειού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών της Μεσογείου.

Εμπίπτει διοικητικά στους Δήμους Λασιώνος και Φολόης και στα όρια των Δήμων Λαμπείας και Ωλένης. Καλύπτει μια έκταση 42.000 στρεμμάτων και είναι ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή δάση στην Ευρώπη, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Τα μανιτάρια της Φολόης

Το δάσος της Φολόης θεωρείται ιδανικός τόπος συλλογής μανιταριών, κυρίως για Βωλίτες.

Βωλίτης

Καισαρικό

 

Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη

Οι τρείς ορεινοί όγκοι της Γκιώνας (υψόμετρο 2.512 μέτρα), των Βαρδουσίων (2.495 μέτρα) και της Οίτης (2.152 μέτρα), περιβάλλουν την κοιλάδα του Μόρνου. Καλύπτονται από πυκνά δάση ελάτης, ενώ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα όπως πλατάνια, σφενδάμια, προύνοι, ιτιές κ.λ.π. Σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν πυκνοί θαμνώνες από σκληρόφυλλα είδη όπως πουρνάρι, αριά, κουμαριά, πικροδάφνη κ.λ.π., ενώ σε μεγάλα υψόμετρα υπάρχει πλούσια υποαλπική βλάστηση. Φυλλοβόλες βελανιδιές συναντώνται σε υψόμετρο γύρω στα 800 μέτρα.

 

 

Τα μανιτάρια της Γκιώνας
και των Βαρδουσίων

 

Amanita Muscaria

 

 

Αγαρικά

 

Βωλίτες βρώσιμοι και μή

 

Μακρο-Λεπιώτες

 

Λακτάρια

Γυρομήτρα

Αλεποπορδή

 

Δάσος Στροφυλιάς, Καλόγρια Αχαΐας

Σε απόσταση 45 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της Πάτρας, βρίσκεται το Δάσος της Στροφυλιάς, στην Καλόγρια Αράξου. Είναι περίφημο για τις κουκουναριές, τα πεύκα και τις βελανιδιές και είναι ένα από τα 3 καλύτερα της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο αυτό μέρος, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για τη φυσική του ομορφιά, καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα δάση που βρίσκονται τόσο κοντά στη θάλασσα.

Μία στενή λωρίδα γλυκού νερού παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δένδρα και στη θάλασσα και δίνει ζωή στο δάσος. Στη μία του άκρη βρίσκονται τα Μαύρα Βουνά, τα οποία λόγω του ασβεστολιθικού πετρώματος φιλτράρουν το γλυκό νερό και η λίμνη "Πρόκοπος", ενώ στην άλλη του άκρη συναντά κανείς τη λιμνοθάλασσα "Κοτύχι" και το έλος "Λάμια". 

Το δάσος της Στροφυλιάς στη Καλογριά

Κουκουναριές

Το ποτάμι της Λάμιας

Η Λάμια

Το δάσος της Στροφυλιάς θεωρείται ιδανικό κυρίως για Λακτάρια και Μακρολεπιώτες

Μακρολεπιώτες

 

Εποχική κατανομή άγριων μανιταριών

Βωλίτες: Καλοκαίρι, Φθινόπωρο (κυρίαρχοι μήνες, Σεπτέμβρης και Οκτώβρης).

Καισαρικά: Φθινόπωρο (κυρίαρχος μήνας ο Οκτώβρης).

Αγαρικά: Καλοκαίρι, Φθινόπωρο (κυρίαρχος μήνας ο Οκτώβρης).

Λεπιώτες: Φθινόπωρο (κυρίαρχος μήνας ο Οκτώβρης).

Λακτάρια: Φθινόπωρο (κυρίαρχος μήνας ο Νοέμβρης).

Κανθαρίσκοι: Φθινόπωρο (μέγιστο τον Νοέμβρη).

Μορχέλλες: Άνοιξη.

Πλευρωτοί: Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνας.

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων