ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ


 

Αναρρίχηση στη Γκιώνα

Το αναρριχητικό πεδίο της Πλάκας Συκιάς στη Γκιώνα ορθώνεται πάνω από το χωριό Συκιά Φωκίδας. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πεδία της Ευρώπης, καθώς η Πλάκα Συκιάς στη Γκιώνα, είναι η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.

Είναι ένας κάθετος βράχος 1.100 μέτρων, που ξεκινά από τη κορυφή της Πυραμίδας της Γκιώνας (υψόμετρο 2.510 μέτρα) και εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με διαδοχικές κορυφές, όλες τους πάνω από τα 2.300 μέτρα.

Πρωτοκατακτήθηκε το 1959 από τον αείμνηστο  Γ. Μιχαηλίδη, ένα θρύλο της ορειβατικής αναρρίχησης.

Στη Γκιώνα υπάρχουν 4 διαφορετικά πεδία για αναρρίχηση:

 

Η Πυραμίδα

 

Η Πλατυβούνα

 

Η Πλάκα Συκιάς

 

Ο Πύργος της Γκιώνας

 

Στα πεδία Πυραμίδα, Πλάκα Συκιάς και Πλατυβούνα το πεδίο θεωρείται αλπικό, οπότε οι εποχές για αναρρίχηση είναι από τον Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβρη.

Στις πλαγιές αυτές μπορεί κανείς να κάνει και χειμερινή αναρρίχηση. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Στο πεδίο Πύργος (αν και είναι νέο και δεν έχει ακόμα πολλές διαδρομές), η εποχές για αναρρίχηση είναι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη. Επίσης και κάποιες μέρες του χειμώνα, αν έχει καλό καιρό, καθώς έχει δυτικό προσανατολισμό και είναι εκτεθιμένο στον ήλιο μετά της 12:00 το μεσημέρι.

Σ’ αυτό το πεδίο θα βρείτε αναρριχητικές διαδρομές υψηλού επιπέδου, με πάρα πολύ καλή ποιότητα βράχου.

 

Αναρρίχηση στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία είναι δύο: τα Μαύρα βουνά στην Καλόγρια και το Αλεποχώρι στον Ερύμανθο. Και τα δύο είναι κοντά στο σπίτι στο Μονοδένδρι, έχουν εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, είναι λειτουργικά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και προσφέρουν υψηλές αναρριχητικές συγκινήσεις.

Μαύρα βουνά Καλόγριας

Η Καλόγρια είναι κυρίως ένα πεδίο που έχει αθλητικές διαδρομές (sport climbing), χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι παραδοσιακές τεχνικές διαδρομές με δύο σχοινιές.

Διαθέτει πάνω από 80 διαδρομές και οι βαθμολογίες τους κυμαίνονται απο 5c-8b+. Όλες οι διαδρομές είναι ασφαλισμένες με πλακέτες και μόνιμα ρελέ.

Ο βράχος είναι πολύ καλής ποιότητας ασβεστόλιθος, άλλοτε γκρίζος θετικός και άλλοτε άσπρος αρνητικός, ενώ σε κάποια πεδία έχει πολύ άρνηση (σπηλία).

Το ανάπτυγμα των διαδρομών κυμαίνεται από τα 30 μέτρα και φτάνει έως τα 70 μέτρα ύψος (πεδίο "Στροφιλιά"). Διαθέτει πολύ εύκολο, εκπαιδευτικό σκαρφάλωμα 5-6a+ στο πεδίο "Σχολείο" αλλά και σκληρές διαδρομές της τάξεως του 8a στο πεδίο "Παναγία".

Το πεδίο το συναντάμε στα δεξιά μας καθώς πλησιάζουμε από τον Άραξο στην Καλόγρια. Η καλύτερη περίοδος για αναρρίχηση είναι από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τον Μάρτιο. Μετά την αναρρίχηση, ιδανικό τελείωμα της ημέρας στις Αλυκές Αχαγιάς, για φαγητό στην ταβέρνα του Βασίλη Γκούμα.

 

Αλεποχώρι Ερύμανθου

Το Αλεποχώρι βρίσκεται στο νομό Αχαϊας και είναι ένα μικρό χωριό, σε υψόμετρο 700 μέτρων, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ερύμανθος.

Το δυτικό αναρριχητικό πεδίο βρίσκετε πριν την είσοδο του χωριού, στα αριστερά του ποταμού Τεθρέα. Το πεδίο αποτελείται από ποιοτικό ασβεστόλιθο με πολλές διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα (sport climbing) και χαρακτηρίζεται από το έντονο ανάγλυφό του.

Στη δυτική του πλευρά, οι σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί δίνουν ένα διαφορετικό και μοναδικό στυλ αναρρίχησης.

Είναι ένα αναρριχητικό πεδίο για όλα τα επίπεδα αναρριχητών, με δυσκολία από 5c-8a+. Διαθέτει συνολικά 60 διαδρομές και όλες είναι ασφαλισμένες με πλακέτες και μόνιμα ρελέ.

Στο πεδίο "Σπηλιά", που βρίσκετε επάνω στο δρόμο θα βρείτε διαδρομές υψηλής δυσκολίας και μοναδικών κινήσεων.

Η καλύτερη αναρριχητική περίοδος είναι ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης, οι αρχές του Δεκέμβρη και ο Απρίλης.

Για να φτάσετε στο αναρριχητικό πεδίο θα στρίψετε από το κεντρικό οδικό δίκτυο Πάτρας -Τρίπολης στην διασταύρωση για τα χωριά Κριθαράκια - Κυπαρίσσια και στο τέλος θα συναντήσετε τον Άγιο Δημήτριο, λίγο πριν φτάσετε στο Αλεποχώρι. Ιδανικό κλείσιμο για φαγητό στο καφενείο του μπαρμπα-Ντίνου.


 

Για περισσότερες πληροφορίες

Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Κατερίνα Κολλύρου:
κινητό : +30 6944 617.611,
γραφείο: +30 2610 310.654,
email: katerina.kollyrou@gmail.com

 

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων