ΠΡΟΪΟΝΤΑ

< Πίσω


Στη τιμή ενοικίασης περιλαμβάνεται και πλήρες πρωινό με αυθεντικά τοπικά προϊόντα, καθώς και η δυνατότητα μαγειρέματος από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους με δικά μας, αυθεντικά υλικά, χωρίς επιβάρυνση. Αυτά τα υλικά έχουν συλλεχτεί με τη γευσιγνωσία μιας ολόκληρης ζωής και προέρχονται όλα από επώνυμους παραγωγούς πού είναι όλοι τους προσωπικοί μας φίλοι.

Τσάι του βουνού

Πρόκειται για το κατεξοχήν παραδοσιακό ρόφημα των Ελλήνων χωρικών, είναι δε πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρόκειται για μονοετείς ή πολυετείς πόες, με άνθη κίτρινα, ή λευκά. Η επιστημονική ονομασία του γένος του είναι Σιδερίτης (Sideritis) και στην Ελλάδα απαντώνται 17 διαφορετικά υποείδη.

Κοινό χαρακτηριστικό των ειδών αυτών, αλλά και γενικά του γένους Sideritis, είναι ότι πρόκειται για φυτά προσαρμοσμένα να επιβιώνουν σε απόκρημνες και βραχώδεις περιοχές, σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Επειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες, συναντώνται ιδιαίτερα σε σχισμές βράχων όπου ελάχιστα είδη φυτών θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Ιδανικά πίνεται ζεστό, σκέτο ή με μέλι.

Το τσάι του βουνού συλλέγεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στην οροσειρά των Βαρδουσίων, στη τοποθεσία "Προφήτης Ηλίας" σε υψόμετρο από 1.200 έως 2.100 μέτρα.

Συλλέκτες: Βιολέτα Πολίτη, Νεοκλής Γεωργόπουλος, Βασίλης Ηλιόπουλος.

  1371910785200, τσάι 

 

Φασκόμηλο

Σάλβια η φαρμακευτική, ή, αλλιώς φασκομηλιά. Φυτό πολυετές που φθάνει τα 50 εκατοστά ύψος, με πολλά κλαδιά ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια, με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη. Η επιστημονική ονομασία του γένος του είναι Σάλβια (Salvia). Η Salvia fruticosa είναι γνωστή και ως Greek sage ή Σάλβια η φαρμακευτική.  Στην Ελλάδα απαντώνται 20 διαφορετικά υποείδη.  

ΟΙ αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Ήταν το φυτό της αθανασίας.

Ιδανικά πίνεται ζεστό, σκέτο ή με μέλι.

Το φασκόμηλο συλλέγεται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στην οροσειρά της  Γκιώνας, στην τοποθεσία "Πύργος", σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα.

Συλλέκτες: Βιολλέτα Πολίτη, Νεοκλής Γεωργόπουλος.

 

Ρίγανη

Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare) είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου. Ανήκει στο γένος Ορίγανο. Aνθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο και τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ.

Η ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι αυτοφυής. Βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές και η ποιότητά της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Η ρίγανη έχει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση και γι' αυτό αποτελεί το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας.

Η ρίγανη συλλέγεται κατά την ανθοφορία του φυτού, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στην οροσειρά της Γκιώνας, στην τοποθεσία "Στρώμη", σε υψόμετρο από 700 έως 1.200 μέτρα.

Συλλέκτες: Βιολλέτα Πολίτη, Νεοκλής Γεωργόπουλος, Βασίλης Ηλιόπουλος.

 

Θυμάρι

Το θυμάρι (Thymus vulgaris) είναι ένας εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος μικρού ύψους που φθάνει τα 30 εκατοστά και έχει όρθιους βλαστούς που αναδύουν πολύ ευχάριστο άρωμα. Απαντάται στις νότιες και μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης, σε διάφορες περιοχές της Ασίας, ενώ στη Βόρεια Αμερική καλλιεργείται.

Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα, ενώ αναδύουν το άρωμά τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών όπως ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λ.π. Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.

Το θυμάρι συλλέγεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στις αμοθίνες της Καλόγριας Αχαΐας, μεταξύ της παραλίας και του πευκοδάσους.

Συλλέκτες: Νεοκλής Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Μαυρομάτης.


 

Βατόμουρο

Βατόμουρο (αγγλ. Blackberry) είναι το βρώσιμο φρούτο που παράγεται από οποιοδήποτε είδος των φυτών του γένους Βάτος (Rubus). Τα είδη αυτά τα συναντούμε σε δασώδεις κυρίως, περιοχές, φράκτες, θαμνότοπους, στις όχθες των ρυακιών ακόμα και στις άκρες των δρόμων. Βγάζουν άφθονες παραφυάδες οι οποίες σχηματίζουν μακρείς και ευλύγιστους τοξοειδείς βλαστούς με ισχυρά αγκάθια.

Οι καρποί τους, τα γνωστά άγρια βατόμουρα, είναι χυμώδεις και εύγευστοι, στην αρχή πράσινοι, έπειτα κοκκινόξανθοι και τελικά μαύροι και γυαλιστεροί. Είναι ανθεκτικά φυτά και αντέχουν στις παγωνιές.

Τα βατόμουρα συλλέγονται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στην οροσειρά της Γκιώνας, στις τοποθεσίες "Νταού γεφύρι", "Κανάλια" κλπ, σε υψόμετρο από 700 έως 1.300 μέτρα.

Συλλέκτες: Βιολλέτα Πολίτη, Νεοκλής Γεωργόπουλος, Βασίλης Ηλιόπουλος.

 

Άγριοι βολβοί

Βολβός είναι ο υπόγειος βλαστός του φυτού σταφυλοϋάκινθος (grape hyacinth). Η επιστημονική του ονομασία είναι Μούσκαρι (Muscari). Το γένος Muscari περιλαμβάνει 50 είδη βολβωδών φυτών που ευδοκιμούν κυρίως σε αρκετό υψόμετρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο βολβός ανθίζει την άνοιξη, ενώ το χειμώνα παραμένει ανενεργός μέσα στο έδαφος. Τα σαρκώδη φύλλα του σχηματίζουν συστάδες και τα λουλούδια του πυκνούς πίδακες που βγαίνουν την άνοιξη. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φυσιοδίφη Διοσκουρίδη, τα πρώτα μούσκαρι είχαν αναπηδήσει από το αίμα κάποιου δράκου στην κορυφή ενός δασωμένου βουνού.

Το είδος Lampagioni είναι ένα είδος βολβού παρόμοιου με κρεμμύδι, με μία μάλλον έντονη, πικρή γεύση. Γίνονται εξαιρετικά νόστιμα τουρσί. Μετά το μαγείρεμα, οι βολβοί γίνονται κοκκινωποί. Πριν από το μαγείρεμα, οι βολβοί πρέπει να μουλιάζουν σε κρύο νερό για να χάσουν μέρος από την πικράδα τους. Χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και μαρινάρονται σε λάδι ή ξίδι.

Οι άγριοι βολβοί συλλέγονται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στο Μονοδένδρι Αχαΐας.

Συλλέκτες: Νεοκλής Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Μαυρομάτης.

 

Μέλι

Μέλι είναι η γλυκιά, ρευστή, θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κερήθρες τους.

Το μέλι σαν τροφή είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα, το δε Ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στο κόσμο.

Καλύτερης ποιότητας μέλι θεωρείται το θυμαρίσιο και το ελατίσιο.

Το μέλι μας προέρχεται από τα ελατοδάση των Βαρδουσίων και είναι 100% ελατίσιο.

Παραγωγός: Δημήτρης Παπακωνσταντίνου στο Λιδωρίκι Φωκίδος.


 

Τυρί Φέτα

Το κατεξοχήν Ελληνικό τυρί.

Η φέτα είναι είδος τυριού μέσα σε άλμη, τις ρίζες του οποίου βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν, στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο γάλα, δηλαδή μείγμα με έως 50% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης, ή ξινόγαλου. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιό συμπαγής. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση της. Το λίπος που περιέχει κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Η δικιά μας φέτα παρασκευάζεται από μικτό γάλα προβάτου και κατσίκας (αναλογία περίπου 50 - 50%) στη στάνη του Γιώργου Κυριαζή, έξω από το χωριό Συκιά Φωκίδας.

Παραγωγός: Μαρία Κυριαζή στο χωριό Συκιά Φωκίδας.

 

Χειροποίητα ζυμαρικά

Παραδοσιακά, στο τέλος της άνοιξης, οι νοικοκυρές στα χωριά έπλαθαν τα δικά τους ζυμαρικά, με σκληρό αλεύρι και δικά τους αυγά. Τα ζύμωναν, τα έκοβαν σε λωρίδες και τα στέγνωναν απλώνοντάς τα σε σεντόνια. Σήμερα, άν και χρησιμοποιούν μικρούς αποξηραντές, συνεχίζουν να τα ζυμώνουν μόνες τους, με χωριάτικα αυγά.

Αυτή την παράδοση συνεχίζει και η οικογένεια Βαβαρούτα στο χωριό Ριόλο του νομού Αχαΐας. Ζωντανή συνέχεια της παράδοσης, η Μαρία Βαβαρούτα και η κόρη της Τζένη, φτιάχνουν παραδοσιακά, σπιτίσια ζυμαρικά σε διάφορες φόρμες, κυρίως χυλοπίτες, βίδες και λαζάνια.


Μαρία Βαβαρούτα       

Μαρία και Τζένη Βαβαρούτα

 

Αποξηραμένα μανιτάρια

Στην Ελλάδα, μέσα σε ελατοδάση, δρυοδάση, και μικτά δάση, από τις αρχές της Άνοιξης έως και το τέλος του Φθινοπώρου παρατηρείται μία τεράστια ποικιλία άγριων μανιταριών, βρώσιμων και μη, που ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 3.000 είδη. Από αυτά, τουλάχιστον επτά ξεχωριστές κατηγορίες είναι βρώσιμα, εύκολα ταυτοποιήσιμα και υψηλής γαστρονομικής αξίας.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Μορχέλλες, οι Βωλίτες, τα Καισαρικά, τα Αγαρικά, οι Πλευρωτοί, οι Μακρο-Λεπιώτες, οι Κανθαρίσκοι και τα Λακτάριους.


Φρέσκες και αποξηραμένες Μορχέλλες

 

Τα μανιτάρια αυτά συλλέγονται στους ορεινούς όγκους της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, καθώς και στο δάσος της Στροφυλλιάς στη Καλόγρια Αχαΐας, αποξηραίνονται αυθημερόν και φυλάσσονται σε γυάλινα σκεύη. Για τη χρήση τους μουλιάζονται σε χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια μαγειρεύονται, κατά προτίμηση με τα υγρά τους.

Όλα τα είδη μανιταριών είναι εποχικά, φτιάχνονται μια φορά κάθε χρόνο σε περιορισμένες, λόγω της αυθεντικότητας τους, ποσότητες. Ως εκ τούτου, δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα όλα τα είδη.

Φρέσκες και αποξηραμένες Μακρο-Λεπιώτες

Συλλέκτες: Νεοκλής Γεωργόπουλος και Βαγγέλης Μαυρομάτης.

 

Χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού


Άσπρα και μαύρα μούρα και μαρμελάδα μούρου.

 

Στην περιοχή του Μονοδενδρίου, τόσο στο κτήμα όσο και στους παρακείμενους κήπους των φίλων, υπάρχει πληθώρα οπορωφόρων δένδρων, κυρίως μουριές, βερυκοκιές, αχλαδιές, συκιές, εσπεριδοειδή, κλπ. Παράλληλα, στο κτήμα Μονοδενδρίου, φυτεύουμε, κάθε καλοκαίρι, περιβόλι κηπευτικών, ενώ κάθε φθινόπωρο λαχανόκηπο.

Σύκα και μαρμελάδα σύκου

 

Από τα προϊόντα αυτά (μούρα, σύκα, εσπεριδοειδή, μελιτζανάκι, κολοκύθα, κλπ.) παρασκευάζονται μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Βράζονται στα υγρά τους, με προσθήκη μόνον ζάχαρης, ομογενοποιούνται με τη μορφή μαρμελάδας και στη συνέχεια φυλάσσονται σε γυάλινα σκεύη, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.

Όλα αυτά τα είδη είναι εποχικά και φτιάχνονται μια φορά κάθε χρόνο σε περιορισμένες, λόγω της αυθεντικότητας τους, ποσότητες. Ως εκ τούτου, δεν είναι όλα τα είδη πάντοτε διαθέσιμα, καθώς εξαρτώνται από την εποχή του χρόνου και την κατανάλωση.

Παρασκευαστής: Βαγγέλης Μαυρομάτης.

 

Προϊόντα Μονοδενδρίου

Άγρια σπαράγγια

Άγριοι βολβοί

Μαρμελάδες φρούτων

Πέστο βασιλικού

Πάστα ντομάτας

Ταμπάσκο πιπεριάς

Λάδι

Ελιές Καλαμών

Ελιές στουμπιστές

Χειροποίητα ζυμαρικά

Χειροποίητη μουστάρδα

Παξιμάδια χειροποίητα

Γλυκά κουταλιού

 

Προϊόντα Συκιάς

Μαρμελάδα άγριου βατόμουρου

Τσάι βουνού

Φασκόμηλο βουνού

Μέλι ελατίσιο

Άγρια Ρίγανη

Άγρια αποξηραμένα μανιτάρια

Βούτυρο πρόβειο

Βούτυρο κατσικίσιο

Άγριος κρόκος

Φέτα πρόβεια- γίδινη

Ψωμοτύρι

Γιαούρτι πρόβεια

Τραχανάς

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων