ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

< Πίσω


 

Η Δρακόλιμνη των Βαρδουσίων
και το Θεριό της

Ο θρύλος λέει πως κάποτε, ένας μοναχικός βοσκός ξέμεινε το χειμώνα στο οροπέδιο των Βαρδουσίων και αποκλείστηκε από μια χιονοθύελλα. Τότε έντρομος, είδε να ξεπροβάλλει από τη λίμνη ένα θεριό που όρμησε να τον κατασπαράξει. "Στάσου", του λέει ο βοσκός, "μή με φας και εγώ θα σου προδώσω το μυστικό πόσα είναι τα νερά τ' Βαρδουσιού, που κανείς ποτέ δεν τα μέτρησε. Μήπως και εσύ, κοτζάμ θεριό, τα γνωρίζεις;" Στάθηκε το θεριό απορημένο και άρχισε να συλλογιέται μετρώντας, ένα, δυό, τρία, και πάει λέγοντας, που να βγάλει άκρη... Έτσι, βρήκε ευκαιρία ο βοσκός και ξεγλίστρησε, γιατί είναι αμέτρητα τα νερά "τ’ Βαρδουσιού".

Πράγματι από τα Βαρδούσια πηγάζουν ο Μόρνος, ο Κόκκινος και ο Εύηνος, από τα νερά των οποίων αρδεύεται σήμερα η Αθήνα με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και το φράγμα του Εύηνου.

Στα Βαρδούσια, σε υψόμετρο 1650 περίπου μέτρων, στην αρχή του οροπεδίου Πιτιμάλικο στη θέση Σταυρός, πάνω από το χωριό Αθανάσιος Διάκος, σχηματίζεται μια εποχιακή λίμνη η οποία τροφοδοτείται τα νερά των χιονιών που λιώνουν στις γύρω πλαγιές.

Το καλοκαίρι, παρατηρώντας τα ρηχά νερά στις όχθες της λίμνης, εύκολα εντοπίζουμε τους Αλπικούς Τρίτωνες (Triturus alpestris), ενδιαφέροντα ουροδελή αμφίβια. Τα ζώα αυτά έχουν μήκος γύρω στα 10 - 12 εκατοστά, κολυμπούν με εξαιρετική ευκολία αλλά μπορούν και να βαδίζουν εκτός νερού.

 

Τα Βαρδούσια όπως φαίνονται από τα Κανάλια της Γκιώνας

(Νοτιο-Ανατολικά)

 

Τα Βαρδούσια όπως φαίνονται από το χωριό Διχώρι (Νοτιο-Δυτικά)

 

Ο Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα) των Βαρδουσίων

 

Η κορυφή Κόρακας (2490 μέτρα) των Βαρδουσίων και το Ορειβατικό καταφύγιο

 


Η Αλογόραχη και το Γιδοβούνι, από τα Μουσουνιτσιώτικα λιβάδιαΦωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων