Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ MAYERS

< Πίσω


 

 

Η ανατίναξη της γέφυρας
του Γοργοπόταμου

Το Οκτώβρη του 1942 μια ομάδα Άγγλων ειδικών σαμποτέρ, με επικεφαλής τον Edmund Charles Wolf Myers, γνωστό σαν Eddie, πέφτει με αλεξίπτωτα στη κατεχόμενη Κεντρική Ελλάδα, στο οροπέδιο της Καρρούτας στη Γκιώνα. Αποστολή τους ο συντονισμός των διάσπαρτων ελληνικών αντάρτικων ομάδων, με κεντρικό στόχο την ανατίναξη της βασικής σιδηροδρομικής σύνδεσης των Αθηνών με τη Βόρειο Ελλάδα και συνακόλουθα την Ευρώπη, ώστε να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των Γερμανικών δυνάμεων στη Βόρειο Αφρική, που γινόταν μέσω Ελλάδας.

Η ομάδα των Άγγλων, μέχρι να αποκαταστήσει πλήρη επαφή με τους αντάρτες, βρίσκει καταφύγιο για ένα ολόκληρο μήνα μέσα σε μια μικρή σπηλιά, πάνω από το απομονωμένο χωριό Στρώμη της Γκιώνας. Εκεί καταστρώνονται όλα τα σχέδια της ανατίναξης και συναρμολογούνται τα εκρηκτικά.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη, με τη συνεργασία των Άγγλων πρακτόρων ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 αντάρτες του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος. Την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η γέφυρα του Γοργοπόταμου μετά την ανατίναξη

 

Οι αρχηγοί των ανταρτών Άρης Βελουχιώτης του ΕΛΑΣ και Ναπολέων Ζέρβας του ΕΔΕΣ

Ο αρχηγός της αποστολής των Άγγλων σαμποτέρ
Έντυ Μάγιερς

Η σπηλιά του Myers, καταφύγιο των Άγγλων σαμποτέρ τον Νοέμβρη του 1942

 

Η σπηλιά του Mayers βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το σπίτι της Συκιάς και φτάνει εκεί ο επισκέπτης με αυτοκίνητο, ακολουθώντας μιά θαυμάια διαδρομή μέσα από το δάσος.Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων