ΜΟΡΧΕΛΛΑ
Η βασίλισσα των
επίγειων μανιταριών

< Πίσω


 

Πρόκειται για το κορυφαίο εδώδιμο μανιτάρι.

Καρποφορεί την Άνοιξη μέσα σε δάση κωνοφόρων, κυρίως δάση ελάτης. Η συλλογή της αρχίζει στα τέλη Μαρτίου από τα πεδινά και ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου σε υψόμετρα γύρω στα 1.500 μέτρα. Η καρποφορία εξαρτάται πάντα από τις ειδικές συνθήκες κάθε χρονιάς, την ανοιξιάτικη άνοδο της θερμοκρασίας, τις εποχικές βροχές και την υγρασία.

Στην περιοχή μας, η συλλογή ξεκινά στο δάσος της Στροφυλλιάς στην Καλογριά και συνεχίζεται στους ορεινούς όγκους του Παναχαϊκού, του Ερύμανθου και του Χελμού στην περιοχή κοντά στη Πάτρα. Συνεχίζεται στο ορεινό σύμπλεγμα των Βαρδουσίων, της Οίτης και της Γκιώνας, με ορμητήριο το σπίτι στο χωριό Συκιά της Φωκίδας.

Ανάμεσα στις πιο γνωστές Μορχέλλες συμπεριλαμβάνονται η Morchella esculenta (Μορχέλλα η εδώδιμη), η Morchella conica (Μορχέλλα η κωνική), η Morchella elata (Μορχέλλα η έξοχη) και η Morchella ή Mitrophora semilibera (Μορχέλλα ή Μιτροφόρα η ημιελεύθερη). Το κύριο τμήμα της Μορχέλλας, δηλ. το καπέλο της, τόσο στη Morchella esculenta και στη Morchella conica, όσο και στη Mitrophora semilibera έχουν βαθουλώματα που μοιάζουν με κυψελίδες.

Morchella esculenta (Μορχέλλα η εδώδιμη)

Προσοχή χρειάζεται από τους νέους και άπειρους μανιταροσυλλέκτες, καθώς η  Μορχέλλα η εδώδιμη συγχέεται  με το παρεμφερές μανιτάρι Gyromitra esculenta (Γυρομίτρα η εδώδιμη), που είναι δυνητικά θανατηφόρο. Η Γυρομίτρα εμφανίζεται επίσης την Άνοιξη και αναπτύσσεται στους ίδιους βιότοπους. Το καπέλο όμως της Γυρομίτρας της εδώδιμης, θυμίζει έντονα όψη εγκεφάλου ή τουρμπανιού και έχει  χρώμα σαρκοκόκκινο, σκωριόχρωμο ή καστανόμαυρο.

 

Προσοχή λοιπόν και καλή σοδειά !!!Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων