ΝΑΟΣΠΗΛΙΑ ΑΡΣΑΛΗΣ

< Πίσω


Σκαμμένες από τη δράση του νερού στα ασβεστολιθικά πετρώματα, οι σπηλιές της ορθοπλαγιάς της Γκιώνας τράβηξαν τη προσοχή των μοναχών που επιθυμούσαν απομόνωση και ασκητική ζωή.

Ένας από αυτούς που ασκήτεψαν στα ριζά της ορθοπλαγιάς, στη θέση που και σήμερα ακόμη αποκαλείται "του Δεσπότη τα Βαρκά", σαν κατέβηκε γέρος πιά στο χωριό, εκμυστηρεύτηκε στους χωριανούς πώς όλα τα χρόνια της σκληρής ασκητικής του ζωής τίποτα δεν τον φόβισε, παρά μόνο "Τ’ απόγειο του Μαρτιού και ο αχός της Γκιώνας".

Σε μία από τις σπηλιές που βρίσκονται πάνω από το χωριό της Συκιάς, στο σπήλαιο της Αρσαλής, σώζεται σήμερα η εκκλησιά της Ζωοδόχου Πηγής που μαζί με το διπλανό της ναό του Αγίου Δημητρίου, είναι χτισμένες στις θέσεις των παλιών ασκηταριών. Στο βάθος της Αρσαλής, παράλληλα με έναν υπόγειο ποταμό, ο επισκέπτης μπορεί μέσα στο ημίφως να περπατήσει μέχρι τη θέση του παλιού ασκηταριού και να προσκυνήσει την  παλιά εικόνα στο βράχο, που η υγρασία αιώνων μετέτρεψε σε ένα σαπισμένο, μα συνάμμα λατρευτικό κομμάτι ξύλο.

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων