ΒΩΛΙΤΕΣ

< ΠίσωΟ Βωλίτης ο εδώδιμος, διεθνώς γνωστός ως boletus edulis, είναι ένας μύκητας που ανήκει στην κατηγορία των αγαρικών. Ο πρώτος  που τον ονόμασε Βωλίτη (από το αρχαιοελληνικό "βωλίτις", δηλαδή μικρό κομμάτι γης), είναι ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Γαληνός.

Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την κοινή ονομασία "βασιλομανίταρο" και σε νεαρή ηλικία ως "καλογεράκι", αυτό που οι Ιταλοί αποκαλούν "πορτσίνo" (porcino).

Στην πραγματικότητα, καλογεράκια, ceps, porcini, steinpilz, κ.λ.π. είναι η κοινές ονομασίες μιας ομάδας βωλιτών με επικεφαλής τον Boletus Edulis και την οποία συμπληρώνουν άλλα τρία είδη:

Ο μύκητας αναπτύσσεται σε φυλοβόλλα και κωνοφόρα δάση, σχηματίζοντας με τις ρίζες των δένδρων συμβιωτικές ενώσεις. Κύριος βιότοπός του είναι τα δάση βελανιδιάς, αλλά βρίσκεται επίσης και στα μικτά δάση, ακόμα και στα δάση ελάτης.

Στη περιοχή μας, βρίσκουμε βωλίτες στον κορυφαίο βιότοπο που είναι το δάσος της Φολόης, αλλά τους βρίσκουμε επίσης σε αφθονία και στα ελατοδάση της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Οι βωλίτες συλλέγονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο. Κορυφαίοι μήνες συλλογής είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, αλλά μετά από έντονες βροχές ευδοκιμεί εντυπωσιακά και τον Ιούνιο και Ιούλιο στα ορεινά δάση.Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων