ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

< Πίσω


 

Ο απόστολος Ανδρέας  ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου και οι δύο ψαράδες από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας.  Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος».

Διέδωσε το μήνυμα του Ευαγγελίου στη Μικρά Ασία και την κυρίως Ελλάδα με μεγάλες περιοδείες με τελικό σταθμό την Πάτρα όπου και μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο, πιθανώς την εποχή του διωγμού του Νέρωνα. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

Στα μέσα του 4ου αιώνα, με ενέργειες του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε το Άγιο Λείψανο στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Πόλη, το Λείψανο μεταφέρθηκε στ Μπάρι της Ιταλίας.  Στις 26 Σεπτεμβρίου 1964 η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επιστράφηκε στην Πάτρα από τον Πάπα Παύλο.

Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας, Αγ. Ανδρέα αποτελούν Πανελλήνιο και Πανορθόδοξο προσκύνημα. Ο παλιός Ναός οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 και είναι από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων.

Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας, της Ρωσίας, της Σκωτίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολις. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου στις 30 Νοεμβρίου.Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων