Η ιερά πόλη του Μεσολογγίου απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Βίλα Grecorama.
Το Μεσολόγγι είναι η πόλη σύμβολο της Επανάστασης του 1821. Η Ιερή πόλη του αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, είναι ταυτόχρονα και υπερεθνικό σύμβολο της πάλης υπέρ της ελευθερίας.
Η “Ντάπια”, το ταπεινό τείχος με τα κανόνια που ζώνει την πόλη, ο “Κήπος των Ηρώων” με τα μνημεία του Βύρωνα, των Φιλελλήνων και των ηρώων της εξόδου, το σπίτι του οπλαρχηγού του 1821 Αθανάσιου Ραζή-Κότσικα και τα όπλα του Δημητρίου Μακρή, ανάμεσά τους και ο ξακουστός “Λιάρος”, το ασημένιο καριοφίλι του, θυμίζουν σήμερα τα μεγάλα γεγονότα των “Ελεύθερων Πολιορκημένων”.
Η πολιορκία του Μεσολογγίου ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 1825 από τους Τούρκους του Κιουταχή και ενισχύθηκε από τις δυνάμεις των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, στις 25 Δεκεμβρίου του 1825. Οι πολιορκημένοι, αφού άντεξαν τις εφόδους για ένα ολόκληρο χρόνο, νικήθηκαν από την έσχατη, αφόρητη πείνα, λόγω του αποκλεισμού.
Αντί να παραδοθούν αποφάσισαν να κάνουν το βήμα της απελπισίας, τη νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου 1826). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Με τους πολεμιστές με τα γυμνά γιαταγάνια στα χέρια και τα γυναικόπαιδα στο μέσο κάθε φάλαγγας, οι σκελετωμένοι υπερασπιστές της πόλης ρίχτηκαν πάνω στον εχθρό από τρείς μεριές.
Οι Τούρκοι δεν αιφνιδιάστηκαν και η έξοδος εξελίχθηκε σε σφαγή. Πίσω στη πόλη, ο προύχοντας Χρήστος Καψάλης, μη μπορώντας να λάβει μέρος στην έξοδο, ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη του προμαχώνα του Μπότσαρη, οδηγώντας στον θάνατο γέρους, γυναικόπαιδα και ανάπηρους, αλλά και μεγάλο αριθμό Τούρκων εισβολέων.
Από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Ανάμεσα στους νεκρούς, επιφανείς Έλληνες οπλαρχηγοί και πρόκριτοι, ο Γερμανός εκδότης της εφημερίδας “Ελληνικά Χρονικά” Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι φιλέλληνες. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής για να πουληθούν.
Ακόμα και σήμερα, στις τιμητικές εκδηλώσεις για την έξοδο συμμετέχουν κάθε χρόνο, μεταξύ των άλλων, πλήθος Μεσολογγιτών και άλλων Ελλήνων με φουστανέλες και παραδοσιακό οπλισμό του ’21 προς τιμήν των νεκρών της εξόδου.
Η σημερινή πόλη διατηρεί την ήσυχη ατμόσφαιρα της λιμνοθάλασσας που την κυκλώνει. Τα παλιά σπίτια του Παλαμά και του Χαρίλαου Τρικούπη, τα ουζερί με τα χέλια, οι μικρές ξύλινες καλύβες της λιμνοθάλασσας, οι πασίγνωστες “πελάδες”, κάνουν την επίσκεψη στο Μεσολόγγι ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία.