ΓΑΛΑΞΙΔΙ

< Πίσω


 

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978, το Γαλαξίδι έχει μια αρχοντική ομορφιά και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που σε ταξιδεύουν σε παλιούς καιρούς. Το λιμάνι του κουβαλά ακόμη την αίγλη από τις εποχές που ήταν γεμάτο μπρατσέρες, σκούνες και λόβερ, αραγμένα αρόδου και οι γυναίκες μπάλωναν τα πανιά, στα ειδικά διαμορφωμένα μονόχωρα σαλόνια του πρώτου ορόφου των αρχοντικών.

Το Γαλαξείδι (ή Γαλαξίδι), το "ευμορφοκαστρογυρισμένο" κατά το Χρονικό του Γαλαξειδίου του 1703, βρίσκεται στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας.

Είναι μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Μάρτυρες της παλαιάς ακμής του είναι σήμερα τα αρχοντικά, το τέμπλο του Μητροπολιτικού ναού και το Ναυτικό Μουσείο, που δίνουν απτά στοιχεία για την ιστορία και τη λαμπρή εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων του, για περισσότερο από δυο αιώνες.

Στην περίοδο της ιστιοφόρου ναυτιλίας το Γαλαξίδι ήταν πασίγνωστο για τον μεγάλο του στόλο, τον πλούτο και τη ναυτική ικανότητα των κατοίκων του. Τα περίφημα γαλαξιδιώτικα ιστιοφόρα, με ιδιαίτερα ναυπηγικά χαρακτηριστικά, έκαναν εμπόριο και μεταφορές σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου. Οι Γαλαξιδιώτες εφοπλιστές διατηρούσαν ναυτικές επιχειρήσεις με ανεπτυγμένη οικονομική αντίληψη, όπως σύστημα ναυτικής αυτασφάλισης, ναυπηγεία κ.α.

Στο κατώφλι όμως του 20ού αιώνα τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Τα ατμόπλοια πήραν τη σκυτάλη και εκτόπισαν σιγά σιγά τα παραδοσιακά πλεούμενα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει. Τα γαλαξιδιώτικα καράβια πάλεψαν με πείσμα σ' έναν αγώνα άνισο. Αμετανόητος ο Γαλαξιδιώτης καπετάνιος, αρνιόταν να παραδοθεί στα γυρίσματα των καιρών και να εγκαταλείψει οριστικά τον αγαπημένο του σύντροφο, το ιστιοφόρο καράβι του. Όμως τα πανιά, το ξύλο και το μεράκι των παλιών ναυτικών δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό και η ταχύτατη ανάπτυξη της ατμοκίνητης ναυτιλίας, οδήγησε το Γαλαξίδι στην παρακμή.
Φωτογραφίες

Τιμές ενοικίασης & τρόποι καρατήσεων